Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Advent képes leírás - December - az év utolsó hónapjáról.tlap.hu
részletek »

Advent - December - az év utolsó hónapjáról.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: december.tlap.hu » Advent
Keresés
Találatok száma - 7 db
Adventi angyalok

Adventi angyalok

Az első vasárnap angyala Négy héttel karácsony előtt valami nagyon fontos dolog történik: egy angyal kék köpenybe öltözve leszáll az égből, hogy közelebb húzódjon az emberekhez. A legtöbb ember ezt észre sem veszi, mert túlságosan el van foglalva mással. De azok, akik jól figyelnek, meghallják a hangját. Ma van az első napja, hogy az angyal először szól, s keresni kezdik azokat, akik meg tudják és meg akarják hallgatni őt.

Adventi hagyományok

Adventi hagyományok

A latin eredetű szó (adventus) megérkezést jelent. A Jézus születésére való várakozás, a felkészülés, a reménykedés időszaka. Az András napjához legközelebb eső vasárnap és december 25-e közötti négy hetes 'szent idő' a karácsonyra való lelki felkészülés ideje. Advent első vasárnapja legkorábban november 27-én, legkésőbb december 3-án lehet. Az advent az egyházi év kezdete, a karácsonyi előkészület négyhetes időszaka. A néhány generációval ezelőtti kor az előkészület lelki jellegére helyezte a hangsúlyt. Ez volt a szent idő: a várakozás és a reménykedés ideje. A Messiást váró hangulat alapja a hajnali mise, a roráte volt. Ez jellegzetesen közép-európai, sőt magyar hagyomány, angyali vagy aranyos misének is nevezték, amelyhez azonban pogányos varázscselekedetek, különösen szerelmi varázslások sokasága fűződött. Roráte előtt minden ólat, istállót be kellett zárni, harangozás előtt jártak ugyanis a boszorkányok. Ha az eladósorban lévő leány hajnalban három kis darabot letépett a harangkötélből, s azt hajfonó pántlikájában viselte, farsang idején sok kérőre számíthatott.

FLEURT Advent

FLEURT Advent

Vége a karácsonyi zűrzavarnak: Üdvözöljük a FLEURT varázslatos karácsonyi világában! Hogyan tehetné az ünnepeket igazán emlékezetessé? A FLEURT ünnepvarázsló karácsonyi díszeivel! Varázsolja villámütésre karácsonyivá otthonát, vagy lepjen meg valakit 2 órán belül, mindezt a fotelban ülve! Mi megkíméljük Önt a sorban állástól. Legyen adventi koszorú, karácsonyi kopogtató, exkluzív ajándékcsomag, vagy egy értékes ajándék, amire szüksége van: webshopunkon minden egy kattintásra várja. Szemezgessen kínálatunkból, rendeljen online és futárunk már viszi is a meglepetést!

Négy hét a fény felé

Négy hét a fény felé

Az advent az egyházi év kezdete, s fontos várakozási időszak is. Vallási szempontból felkészülés Jézus eljövetelére, a hívő ember lelki felkészülése arra, hogy a lehető legközelebb kerüljön Istenhez, s várakozás Krisztus második eljövetelére. A nem hívők számára is hasonló figyelem-összpontosítást jelent, annyi különbséggel, hogy a hármasságból ők csak a karácsony eljövetelére várnak. Az eljövetelre utal maga a szó is, az advent ugyanis az adventus Domini kifejezésből alakult ki, ami annyit tesz: az Úr eljövetele, így gyakran egyszerűen úrjövetként utalnak rá. Advent kezdete hagyományosan a karácsony előtti negyedik vasárnap, azaz a Szent András napjához legközelebbi vasárnap, a vége pedig december huszonötödike. Ez egyébként a disznótorok kezdetének ideje is - erre utal a disznóölő Szent András név.

Pécsi Advent

Pécsi Advent

A Szent István által alapított Pécsi Püspökség az idei évben is adventi programmal vár minden érdeklődőt. A Pécsi Egyházmegye immár tizedik éve nyitja meg a Székesegyház és a Dómkőtár kapuit a Pécsi Advent rendezvénysorozat helyszíneként. A fellépők felkérés nélkül ajánlották fel ünnepi előadásukat, így mindkét helyszínen szebbnél szebb műsorokkal örvendeztetik meg a város lakóit és vendégeit.

Téli ünnepek

Téli ünnepek

Advent Adventus- latin eredetű szó, jelentése eljövetel,megérkezés. Az ünnep eredete az V-VI. századra nyúlik vissza, Jézus születésének ünnepére (Karácsony) való felkészülés időszaka. Tágabb értelemben a reményteli várakozás, a lelki készülődés ideje. Az advent 4 hétig tart, a december 25-e előtti negyedik vasárnappal kezdődik. Eredetileg 40 napig tartott (Jézus negyven napig böjtölt a pusztában), ám a Gergely pápa-féle naptárreform 4 hétre rövidítette. A keleti keresztények ma is január 6-án ünneplik karácsonyt. Régen a keresztények advent idején szigorú böjtöt tartottak, hajnalonként pedig szent misére jártak. Ezeket a hagyományosan napfelkelte előtt tartott miséket aranymisének nevezték. Az advent első napjától vízkeresztig terjedő időszakban tiltották a zajos népünnepélyeket, lakodalmakat.

Ünnepi hangulat országszerte

Ünnepi hangulat országszerte

Minden évben várjuk az első bögrét szorongató forralt borozókat, a kürtős kalácsok és a kenyérlángosok ínycsiklandozó illatát és a szép lassan karácsonyi díszbe öltöző városokat... egyszóval az ünnepi vásárok és persze a karácsonyvárás hangulatát!

Tuti menü