Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
December 31. - Szilveszter képes leírás - December - az év utolsó hónapjáról.tlap.hu
részletek »

December 31. - Szilveszter - December - az év utolsó hónapjáról.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: december.tlap.hu » December 31. - Szilveszter
Keresés
Találatok száma - 8 db
A pezsgő és a szilveszter története

A pezsgő és a szilveszter története

Szilveszter éjszakáján sok hagyományos dolgot teszünk, amitől boldogság, gazdagság, öröm köszönt majd ránk, a következő évben - remélhetőleg. Malachúst eszünk, hogy szerencsénk legyen, vagy lencsét, hogy gazdagok. De miért iszunk pezsgőt? A pezsgő régen a gazdagok itala volt, mára már megfizethető, középkategóriás ital. Mivel különböző fajtái vannak, így van belőle drágább és olcsóbb is. Maga az ital Dom Perignon francia szerzetes nevéhez fűződik, aki az 1600-as években véletlenül állította elő, borból. Az erjesztést utána egyenként végezték, üvegenként, így 2 év volt az előállítása egy üveg pezsgőnek. Mivel sok szétrobbant, így nehéz volt megfelelő mennyiséget gyártani. Ezért volt olyan drága, hogy csak a tehetősebb családoknak futotta rá.

A szilveszter története

A szilveszter története

Az a nap, amelyen a nyugati világ elbúcsúzik az óévtől, I. Szent Szilveszter pápáról kapta a nevét, akit 314-ben választottak a keresztény egyház vezetojének és 335-ben, éppen december 31-én hunyt el Rómában. Az ünnep a nyugati kultúrkörben sokáig ide-oda tolódott. Volt idő, mikor december 24-én ünnepelték, de előfordult, hogy előrecsúszott vízkereszt, illetve a Háromkirályok napjára, január 6-ára, és csak néhány évszázada, 1691-ben XII. Ince pápai döntésével rögzült január elsejére.

A szilveszteri mulatságok története a pogány Rómától napjainkig

A szilveszteri mulatságok története a pogány Rómától napjainkig

Az óév búcsúztatása és az újév kezdetének megünneplése nem csak napjainkban van szoros összefüggésben a vidám, zajos és főleg bőséges lakomával és sok itallal megtartott mulatással. A pogány Rómában - ahol az évkezdet még március elsejére esett - Janus tiszteletére tartották, aki a be- és kijáratok istene volt és egyben istene minden kezdetnek - az év első hónapjának, minden hónap első napjának és az emberi élet kezdetének is. Ábrázolásain kulcsokat tart, 365 ujja van az év napjainak megfelelően, valamint ellenkező irányba néző két arca - innen ered a Janus arcú kifejezés. Már ebben az időben szokás volt, hogy az emberek jókívánságokat mondtak és ajándékot adtak egymásnak. A szilveszter elnevezés I. Szilveszter pápa (314-335) nevéhez kötődik, aki I. (Nagy) Constantinus római császár (307-337) kortársa volt, ő ismerte el 313-ban a kereszténységet, ami Szilveszter pápasága idején államvallássá lett. A januári évkezdet csak a XIII. Gergely pápa (1572-85) által bevezetett napév szerinti időszámítással honosodott meg Európában. Ezt azonnal elfogadták Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában és Franciaországban, míg hazánkban, 1587-ben vezették be, de például a protestáns Németország csak 1699-ben járult hozzá használatához.

Szerencsét hozó szilveszteri babonák

Szerencsét hozó szilveszteri babonák

Új év, új lehetőségek. A legtöbb ember január elsején, lehet, hogy még az előző este mámorában, megfogadja, hogy ez az év más lesz. Felhagy a rossz szokásokkal, és egy új életet kezd. Aztán telnek a napok, hetek, és csak igazán kitartó emberek váltják valóra a fogadalmakat. De nem csak elszánt ígéretekkel tehetsz a sikeres évért, hanem ha hiszel a régiek hiedelmeiben, amelyek újév első napjára szólnak. Ha nem is válnak be, legalább nevettetek egy jót! Lássuk, mik a legelterjedtebb babonák!

Szilveszter a konyhában - rengeteg recepttel

Szilveszter a konyhában - rengeteg recepttel

Az okos háziasszony december 31-én már csak 1-2 órát tölt a konyhában - a többi időben pihen, öltözködik és 'bulizik'. Cikkünkből kiderül, hogyan valósíthatja meg mindezt. Ha idén már lekésett az előkészületekről, jövőre megfogadhatja tanácsainkat!

Szilveszter a nagyvilágban

Szilveszter a nagyvilágban

A legtöbb országban a Gergely naptár szerint számítják az újév kezdetét, ami az óévtől december 31-én, éjfélkor vesz búcsút. Ekkor Magyarországgal együtt összesen 44 országban váltanak a dátumkijelzők 2012-ről 2013-ra. A helyzet azonban nem olyan régóta egységes. A Gergely naptár közös időszámítását 1582-ben alkották meg és sok kultúra, több száz év csúszással tette csak magáévá. A ma már természetesnek tűnő január elsejei évkezdés sem egyik pillanatról a másikra döntetett el. Az egyház például csak 1622-ben döntött úgy, hogy elfogadja a január elsejei újévet. Előtte március 25-én ünnepelték az óév elmúltát.

Szilveszteri babonák és hagyományok

Szilveszteri babonák és hagyományok

Szilveszter napjához szinte minden országban számtalan szerencsét hozó hagyomány kötődik. A cél: a következő évre szerencsét, bőséget, boldogságot varázsoljanak életünkbe. Szerencse-jelképek Tudja, hogy miért durrogtatunk petárdát, vagy koccintunk pezsgővel? Szilveszterkor számos szerencsét hozó jelképet használunk, de ezek közül is a legismertebb a kéményseprő, a négylevelű lóhere, a patkó, a lencse, és főleg a kunkori farkú malac. A patkó és a lóhere kultusza a régi időkből ered, amikor az emberek úgy gondolták, az állatok vályújába tett patkó megóvja azokat a betegségektől. Azt gondolták, így kivédhetik a rossz szellemeket és a balszerencsét. A babona szerint az igazán hatásos patkó az, amit találnak.

Szilveszteri menü - másképp

Szilveszteri menü - másképp

Az ünnepnapoknak megvan a sajátos, bensőséges hangulata, ezt a hangulatot pedig az ünnepi ételekkel tehetjük fényesebbé. A magyar konyha ezeréves tapasztalatait felhasználva olyan ünnepi ételeket ajánlunk melyek magukban hordozzák a hagyományos konyha legfőbb vonásait, de jelen korunkhoz igazodnak.

Tuti menü