Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
December hónap képes leírás - December - az év utolsó hónapjáról.tlap.hu
részletek »

December hónap - December - az év utolsó hónapjáról.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: december.tlap.hu » December hónap
Keresés
Találatok száma - 8 db
A hónapokról

A hónapokról

A naptárok kialakításában a Hold ciklikusságának megfigyelése segítette őseinket. A Hold állandóan ismétlődő mozgása alapján határozták meg az éveket, hónapokat , napokat. Innen eredeztethető a hó (hónap) szó jelentése azaz a Holdból; ha megfigyeljük más nyelvekben is felfedezhetjük ezt az összefüggést - német Monat és Mond , az angol Moon és Mouth, a görög méné és a latin menses szavak.

December

December

1.December az év tizenkettedik, 31 napos hónapja a Gergely-naptárban. Neve a latin decem ('tíz') szóból származik, utalva arra, hogy eredetileg ez volt a tizedik hónap a római naptárban, mielőtt a január és február hónapokat hozzáadták az évhez. A magyar népi kalendárium karácsony havának nevezi.

December - Karácsony hava

December - Karácsony hava

December a latin őskalendáriumban a 10. hónap volt, a neve is azt jelenti: tizedik. Ez a hónap a pihenés, megbékélés és a jó hangulat jegyében telt el, az emberek a családi tűzhely köré húzódtak, és élvezték a jól végzett munka megérdemelt gyümölcseit (már akiknek jutott belőle). December első ünnepét a hónap első napjaiban tartották meg köszönetnyilvánításképpen Bona Dea (a Jó Istennő) tiszteletére. Bona Dea, másik nevén Fauna, a földistennő egyik megnyilvánulása volt. December közepe táján kezdődött a latiumi földművesek ősi istenének, Saturnusnak az ünnepi hete. Minthogy decemberre minden jelentősebb paraszti munka befejeződött, a falusi nép méltóképpen köszönthette égi gazdáját. A Saturnalia eredetileg tehát falusi ünnepségsorozat volt, s több elkülöníthető ünnepből állott. Az ősi falusi ünnepek közé tartoztak a Feriae Sementivae (Vetési ünnepek), a Consualia (a vetés befejezését követően Consus isten tiszteletére tartott lóversenyek december 11-én vagy 15-én), a Larentalia (Acca Larentiának, Romulus és Remus nevelőanyjának, egyben a mezők istennőjének általában december 23-án tartott emlékünnepe), a Paganalia vagy Paganicae (Települési ünnep, a latin paganus falusit, pogányt jelent). Varro szerint az ünnep onnét kapta a nevét, hogy azt minden faluközösség (latin pagus) külön, a saját földjén ülte meg.

December a Magyar Katolikus Lexikonban

December a Magyar Katolikus Lexikonban

december: (a lat. decem, 'tíz' szóból): a Julián- és a Gergely-naptár 12. hónapja, 31 napos. Julius Caesar naptárreformja (Kr. e. 46) előtt 29, azt követően Kr. e. 8-ig 30 napos volt. Neve a régi róm. naptárban elfoglalt helyére utal, ahol az évet márc-sal kezdték. A rómaiak a decembert Saturnusnak sztelték, s 17-én tartották a szaturnáliákat.

December a naptárban

December a naptárban

December az év tizenkettedik hónapja a Gergely-naptárban, és 31 napos. Neve a latin decem szóból származik, melynek jelentése tíz - utalva arra, hogy eredetileg ez volt a tizedik hónap a római naptárban, mielőtt a január és február hónapokat hozzáadták az évhez. A 18. századi nyelvújítók szerint a december: fagyláros. Az Arvisurák szerint Álom hava. A népi kalendárium Karácsony havának nevezi.

Kalendárium

Kalendárium

December az esztendő tizenkettedik, a polgári év utolsó, az egyházi év első hónapja. Az antik római naptár tizedik hónapja volt az évutó, innen származik a december név. December havát sokféleképpen nevezik: a csillagászok a 'Bak havának' tartják, a meteorológia 'Télelőként' tartja számon, a székely naptár szerint az 'Álom hava', a régi magyar neve pedig a hó legnagyobb ünnepe kapcsán 'Karácsony hava', régi eleink, az Avisura szerint az Istenfiak (Tárkányok) hava elnevezést használták .Decembert jogosan nevezhetnénk Advent heteinek is, hiszen a 'várakozás' a hónap 24-ik napjáig tart. Álomhavához kapcsolódó régi, népi időmegfigyelések: ...ha december lágy, esős, a vetés csak meglehetős... ...a téli köd keleti széllel olvadást okoz, a nyugati szél meg fagyot hoz...

Karácsony hava

Karácsony hava

December régi magyar neve: Karácsony hava. A paraszti munkák már mind véget értek, eljött a pihenés, a családi együttlét ideje, az egész évben végzett munka gyümölcsének megérdemelt élvezete. Ebben a békés hangulatban jutott idő az ünnepi készülődésre, a számos decemberi jeles nap megülésére is. A hónap neve - december - tizediket jelent, a latin őskalendárium tizedik hónapjának elnevezését őrzi. Az év utolsó hónapja volt a tízhónapos római ősnaptárban, mígnem Numa Pompilius, aki Kr. e. 715-től Kr. e. 672-ig uralkodott Rómán, két további hónappal ki nem bővítette azt: az év elejére (március elé) került január, az év végére, december után pedig február.

Római időszámítás

Római időszámítás

A római naptár fejlődésében csillagászatilag három szakaszt különíthetünk el. Az első, az ún. lunaris, vagyis kizárólag a holdfázisokra épülő naptárat a hagyomány szerint Romulus, Róma alapítója és első királya alkotta meg, a következőt, az ún. lunisolarist, amely a holdfázisok mellett már a nap éves pályáját is figyelembe veszi, s amelyet a rómaiak egészen Iulius Caesar koráig használtak, Numa Pompilius király nevéhez kötik, a solaris naptárat pedig Iulius Caesar vezette be, amelyet az ő nevéről Iulianus naptárnak neveztek el. Ezen utóbbit használjuk mind a mai napig, a történelem folyamán csupán egyetlen nagyobb korrekciót hajtottak végre rajta, XIII. Gergely pápa utasítására, 1582-ben.

Tuti menü