Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Decemberben születtek képes leírás - December - az év utolsó hónapjáról.tlap.hu
részletek »

Decemberben születtek - December - az év utolsó hónapjáról.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: december.tlap.hu » Decemberben születtek
Keresés
Találatok száma - 14 db
12.04. - Rainer Maria Rilke

12.04. - Rainer Maria Rilke

Prágában született, elődei német nemesemberek és cseh módos polgárok voltak, németül és csehül egyformán tudott, majd nyugati öntudattal úgy megtanult franciául, hogy mind a három nyelven írt versben is, prózában is. Azután szláv öntudattal sajátjának akarta tudni az orosz nyelvet is. Hódolattal vendégeskedett Tolsztojnál, majd idővel néhány évig a szobrászok szobrászánál, Rodinnél volt titkár. Tanulmányát Tolsztoj bölcseletéről oroszul, Rodinről franciául írta, de mindkettőt maga fordította németre. Családi hagyományul kapta, hogy az a XVII. században élt Christoph Rilke von Langenau nevű fiatalember, aki Montecuccoli ármádiájában zsoldos kornét volt és a szentgotthárdi csatában a törökök ellen harcolva elesett, az ő családjuk fia volt. (A kornét szó eredeti értelmében kürtöst jelent, de mint katonai rang a zászlósnak felelt meg.) A kései állítólagos utódot gyermekkorától fogva izgatta ez a lehetséges előd. Idővel róla, szerelméről és haláláról írta legismertebb - és talán legszebb - művét, az Ének Rilke Kristóf kornét szerelméről és haláláról' című ritmikus, olykor versbe forduló költői elbeszélését.

12.05. - José Carreras

12.05. - José Carreras

1946. december 5-én született Barcelonában.Tehetsége a zenéhez már gyermekkorában megmutatkozott.5 évesen egy rádióállomás adásában szerepelt,11 évesen pedig fellépett a barcelonai Teatro Liceo színpadán.Eredetileg vegyésznek készült.A Verdi énekverseny megnyerése után Carlos Caballé lett a menedzsere.Ekkor nyíltak meg számára a világ operaházai.Hamarosan megtudta,hogy akut leukémiában szenved.Viszonylag hamar meggyógyították.Ő a Három Tenor egyike.

12.07. - Schwarz Dávid

12.07. - Schwarz Dávid

Feltaláló, technikus A merev szerkezetű, könnyűfémből készült, kormányozható léghajó feltalálója. Két évig Oroszországban, majd 1895-től Berlinben dolgozott alumíniumból készült, rácsszerkezetű léghajója megvalósításán. Az 1897. novemberében megtartott próbarepülés - bár léghajója földre éréskor összezúzódott - igazolta a merev rendszerű léghajók fölényét. Özvegye a léghajó terveit eladta Zeppelinnek, aki Schwarz elgondolásait is figyelembe véve alkotta meg a róla elnevezett léghajótípust. 1967-ben a budapesti Közlekedési Múzeum emlékkiállításon mutatta be a találmányára vonatkozó dokumentumokat és léghajója modelljét.

12.13. - Heinrich Heine

12.13. - Heinrich Heine

Akik épphogy belekukkantottak a német nyelvbe és egy-két német verssort idézni is tudnak, azok valószínűleg Goethe Erlkönig'-jének és Heine Loreley'-ének első sorait mondják el, akkor is németül, ha valójában nem is tudják ezt a számukra idegen nyelvet. A legklasszikusabb német költők sorozatos kiadása mindig ebben a sorrendben jelenteti meg, népszerűsíti a német költészet legjavát: Goethe, Schiller, Heine. - Heinét ugyan éppen a németek közt számosan szidalmazták, még ki is rekesztették a németségből. De nemcsak a Loreley', szerelmes dalainak jó része hamarosan népdallá vált és terjedt el németségszerte. Ugyanúgy volt a szabadság, szerelem' ihletett költője, mint nálunk Petőfi, és különös érdekesség, hogy kölcsönösen hatottak is egymásra.

12.15. - Bólyi János

12.15. - Bólyi János

Mindmáig legnagyobb matematikusunk, az abszolút geometria megalkotója. A magyar nép géniusza a tudomány területén legmagasabb fokon Bolyai Jánosban öltött testet. (Szentágothai János) Édesanyja, Árkosi Benkő Zsuzsanna szülői házában látott napvilágot Kolozsváron. Édesapját, Bolyai Farkast (1775-1856) is kora kiemelkedő matematikusaként tartjuk számon. Régi székely nemesi családból származott - a Bolyai-családfa 1276-ig vezethető vissza -, a Nagyszebenhez közeli Bolyán volt szerény megélhetést biztosító birtokuk. Bolyai Farkas 1796-1799 között a matematika fővárosában, Göttingenben tanult, itt kötött barátságot Carl Friedrich Gauss-szal, akivel hazatérte után levélváltásokkal igyekezett kapcsolatot tartani.

12.16. - Ludwig van Beethoven

12.16. - Ludwig van Beethoven

Már nagyapja is - akit szintén Ludwignak hívtak - a zene közelségében élt, hiszen udvari karmester és basszista volt. Az ő fia, a nyughatatlan természetű Johann gyermekkorában szopranistaként vett részt az udvari együttes munkájában. Később szintén udvari muzsikus lett. Johann van Beethoven 1767-ben frigyre lépett a választófejedelmi komornyik fiatal özvegyével, Maria Magdalene Keverich-hel. Az ő házasságukból született Ludwig van Beethoven 1770. december 16-án. Szülővárosában, Bonnban keresztelték meg a Szt. Remigius templomban.

12.19. - Edith Piaf

12.19. - Edith Piaf

A végtelenség áradt dalából, a szerelem teljessége, amely egyszerre káprázat és valóság, kaland és megnyugvás, önzés és önfeláldozás, testi vágy és lelki megtérés, szentség és örvény. Élte is, vagy csak énekelte? Beteljesítette, vagy csak vágyódott rá? A megvalósulás volt a lényeg számára, vagy az örök sóvárgás? Anyja bárénekes, aki Edith születése után Konstantinápolyba szerződik, apja utcai artista, így a kislány hamar a nagymama gondozásába kerül - aki éppenséggel madame egy kuplerájban. Ott, az örömlányok között nevelkedik, és tekint rá a világra, míg egy szembetegség el nem veszi a látását. Éveken keresztül botorkál, közben buzgón imádkozik Szent Terézhez, és egyszer csak megtörténik a csoda: egyik nap arra ébred, hogy ismét lát. Hamarosan csatlakozik apjához, és az artistaszámok alatt énekléssel szórakoztatja a publikumot.

12.25. - Feszty Árpád

12.25. - Feszty Árpád

Művészeti tanulmányait Münchenben és Bécsben folytatta. Budapesten telepedett le. 1899-1902 között Firenzében működött. Jókai Mór nevelt lányát vette feleségül, együtt élt a nagy íróval egy Bajza utcai palotában, mely a kor neves személyiségeinek kedvelt találkozóhelyévé vált. Az 1870-es évektől szerepelt kiállításokon. 1892-1894 között készítette több neves festő közreműködésével a Magyarok bejövetele című körképét a milleniumi kiállításra. Kilenc faliképet festett az Operaház előcsarnokába. Több műve található a Magyar Nemzeti Galériában. Körképét az ópusztaszeri Nemzeti Parkban állították ki.

12.26. - Róth Miksa

12.26. - Róth Miksa

Róth Miksa 1865. december 26-án született Pesten. Apja, Zsigmond 1830-ban az észak-magyarországi Szendrőn született, majd 1856-ban Pesten vette felségül az ugyancsak pesti születésű Duller Máriát. Zsigmond (csakúgy, mint az ő apja, Sámuel) üvegesként dolgozott - 1859-ben avatta mesterré az 1860-ig fennálló Pesti Üveges Céh. Többek között az Ybl Miklós tervei alapján 1873-ban épített Fővámház (a mai Corvinus Egyetem), a régi Nemzeti Színház, a Vasudvar, vagy az 1877-ben épített Nyugati pályaudvar építkezésének az üvegese volt. Zsigmondnak és Máriának nyolc gyermeke született, közülük hárman választottak művészeti pályát. Zsigmond egyre jelentősebb vagyonából bérházakat épített (ezek közül egy ma is látható a Múzeum körút 19. szám alatt) - azonban élete végén csődbe ment és 1885-ben elszegényedve, korabeli szóhasználattal élve 'vagyonbukottként' halt meg. (Sírköve ma is látható a Salgótarjáni úti temetőben.)

Hirdetés
12.27. - Johannes Kepler

12.27. - Johannes Kepler

Négyszáznegyven éve született német matematikus, csillagász és optikus volt, aki felfedezte a bolygómozgás törvényeit, miszerint a Föld és a bolygók ellipszispályákon keringenek a Nap körül, megfogalmazta a bolygók mozgásának róla elnevezett három törvényét a Kepler-törvényeket. Elsőként adott helyes magyarázatot az emberi látásra, ezért a modern optika megalapozójának tekinthető. Ő írta le elsőként a fény útját a távcsövön belül, távcsövet is tervezett.

12.28. - Neumann János

12.28. - Neumann János

Matematikus, matematikai fizikus, a számítógép-tudomány megteremtője. Az amerikai Atomenergia Bizottság tagja, a halmazelmélet, a kvantummechanika, az atomenergia és a számítógép-tervezés jeles képviselője.

Celebek, akik Jézus árnyékában születtek

Celebek, akik Jézus árnyékában születtek

December 25-e egyértelműen leghíresebb szülöttje Jézus. Minden más híresség, aki ezen a napon született, teljesen a háttérben ragad, hiszen ezen a napon a világ valaki más születésnapját ünnepli. Teljesen áltudományosan meg is állapíthatjuk, talán nem véletlen, hogy az igazán harsány hírességek nem ezen a napon születtek.

Kétszáz éve született Bolyai János

Kétszáz éve született Bolyai János

Ebben az évben, december 15-én emlékezünk meg Bolyai János születésének kétszázadik évfordulójáról. Ő volt az első olyan magyar matematikus, aki - Eötvös Loránd szavaival - világraszólót alkotott. Nagy tudósunkról sajnos nem maradt fenn hiteles kép. Így az utókor nem ismerhette meg arcvonásait, csak 48 éves korában készült útlevele alapján tudjuk, hogy középtermetű, kékszemű, hosszúkás arcú férfi volt. Bár arcélét nem ismerjük, életét és munkásságát szerencsére számos mű méltatta. Rangos monográfiák, sok tudományos dolgozat és népszerűsítő cikk ismerteti életútját, a geometriában elért korszakalkotó felfedezését s a modern matematika kialakításában játszott szerepét.

Kodály Zoltán

Kodály Zoltán

Gyermekéveit Galántán töltötte. Nagyszombaton végezte középiskolai tanulmányait, amelyek mellett zongorázni, hegedülni és gordonkázni is tanult. 1900-1905 között a budapesti Zeneakadémián tanult zeneszerzést, az egyetemen pedig bölcsészetet hallgatott. 1905-ben szerezte meg magyar-német szakos diplomáját, a következő évben pedig A magyar népdal strófaszerkezete című dolgozatával a doktori címet. 1905-ben kezdte meg népdalgyűjtő munkáját, majd Bartók Bélával közösen kiadták a Húsz magyar népdal című gyűjteményt. 1906-1907-ben Berlinben és Párizsban járt, majd 25 évesen a Zeneakadémia tanára lett, ahol 1940-ig kisebb megszakítással folyamatosan tanított. 1905-től 1925-ig rendszeresen tett népdalgyűjtő utakat.

Tuti menü