Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Jeles napok - december képes leírás - December - az év utolsó hónapjáról.tlap.hu
részletek »

Jeles napok - december - December - az év utolsó hónapjáról.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: december.tlap.hu » Jeles napok - december
Keresés
Találatok száma - 4 db
A Borbála nap hiedelmei

A Borbála nap hiedelmei

Európa csaknem minden országában, ahol bányászat folyik, évszázadok óta megünneplik december 4-ét, a bányászok védőszentjének, Szent Borbálának a napját. Elterjedése annak köszönhető, hogy a bányászhagyományok és tradíciók közösek egész Európában, közös a természettel vívott harcuk.

December 4 Borbála napja

December 4 Borbála napja

A Borbála-nap hiedelmei és szokásai hasonlóak a Luca-napéhoz, de a magyar nyelvterületen csak szórványosan terjedtek el. Borbála-napkor nem szabad fonni. A Mura-vidéken azért nem nyúlnak a rokkához, mert Borbála bedobná az ablakon az orsót, a fonál kóccá válna, és a marhák lábára tekeredne, azok pedig megsántulnának.

Decemberi jeles napok

Decemberi jeles napok

A hajdani falu népe a sötétség hozta szorongást, szórtságot, a betegségnek ágyazó rosszat a karácsonyi készület rítusaival oldotta, zavarta el. Az ember testéb˜l, lelkéb˜l, s a rábízottak sokaságából is ˆzte a gonoszt, hiszen az ˜ dolga volt a Teremt˜ akarat okán, hogy a jószág az istállóban, ólban, a kert, a mez˜, az erd˜, a vizek is épek maradjanak, rendezetten várják a gazdával együt a csodát, a Nap téli fordulatát, Fény-Krisztus születését.

Decemberi népszokások

Decemberi népszokások

OSTYAHORDÁS Többnyire karácsony böjtjén vagy néhány nappal előtte a kántortanító az iskolás gyerekekkel minden családnak megfelelő számú ostyát küldött. Ennek fejében a családok a tanító számára lisztet, babot, tojást, kolbászt, hurkát stb. adtak. Az ostya a karácsonyi vacsora fontos része volt, melyet sok helyen mézzel, borssal, fokhagymával együtt ettek, sőt az állatoknak is adták egészségvarázsló céllal. Az Ipoly menti falvakban legtovább élő népszokás volt a karácsonyi ostyahordás. A negyvenes években a kántortanító megsüttette vagy megsütötte az ostyát, a gyerekekkel szétküldözgette, amiért cserébe lisztet, babot, kolbászt és más élelmet kapott.

Tuti menü