Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
December - az év utolsó hónapjáról linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

December - az év utolsó hónapjáról képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: december.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 81 db
112 remek karácsonyi dal

112 remek karácsonyi dal

Ünnepelj velünk - íme 112 remek karácsonyi dal Naponta frissülő összeállításunkban a legismertebb, legszebb és a legérdekesebb karácsonyi dalokat mutatjuk be. A kis Jézus megszületett Alma együttes: Karácsonyi dal Aranyszárnyú angyal Atlantic Starr - Silver Bells Ave Maria Backstreet Boys - Christmas Time Band Aid: Do They Know It's Christmas Barbra Streisand - The Lord's Prayer Beach Boys: Little Saint Nick Bereczki Zoltán-Szinetár Dóra: Ajándék Bereczki Zoltán és Szinetár Dóra : Karácsonyi dal Betlehemi királyok

12.04. - Rainer Maria Rilke

12.04. - Rainer Maria Rilke

Prágában született, elődei német nemesemberek és cseh módos polgárok voltak, németül és csehül egyformán tudott, majd nyugati öntudattal úgy megtanult franciául, hogy mind a három nyelven írt versben is, prózában is. Azután szláv öntudattal sajátjának akarta tudni az orosz nyelvet is. Hódolattal vendégeskedett Tolsztojnál, majd idővel néhány évig a szobrászok szobrászánál, Rodinnél volt titkár. Tanulmányát Tolsztoj bölcseletéről oroszul, Rodinről franciául írta, de mindkettőt maga fordította németre. Családi hagyományul kapta, hogy az a XVII. században élt Christoph Rilke von Langenau nevű fiatalember, aki Montecuccoli ármádiájában zsoldos kornét volt és a szentgotthárdi csatában a törökök ellen harcolva elesett, az ő családjuk fia volt. (A kornét szó eredeti értelmében kürtöst jelent, de mint katonai rang a zászlósnak felelt meg.) A kései állítólagos utódot gyermekkorától fogva izgatta ez a lehetséges előd. Idővel róla, szerelméről és haláláról írta legismertebb - és talán legszebb - művét, az Ének Rilke Kristóf kornét szerelméről és haláláról' című ritmikus, olykor versbe forduló költői elbeszélését.

12.05. - José Carreras

12.05. - José Carreras

1946. december 5-én született Barcelonában.Tehetsége a zenéhez már gyermekkorában megmutatkozott.5 évesen egy rádióállomás adásában szerepelt,11 évesen pedig fellépett a barcelonai Teatro Liceo színpadán.Eredetileg vegyésznek készült.A Verdi énekverseny megnyerése után Carlos Caballé lett a menedzsere.Ekkor nyíltak meg számára a világ operaházai.Hamarosan megtudta,hogy akut leukémiában szenved.Viszonylag hamar meggyógyították.Ő a Három Tenor egyike.

12.07. - Schwarz Dávid

12.07. - Schwarz Dávid

Feltaláló, technikus A merev szerkezetű, könnyűfémből készült, kormányozható léghajó feltalálója. Két évig Oroszországban, majd 1895-től Berlinben dolgozott alumíniumból készült, rácsszerkezetű léghajója megvalósításán. Az 1897. novemberében megtartott próbarepülés - bár léghajója földre éréskor összezúzódott - igazolta a merev rendszerű léghajók fölényét. Özvegye a léghajó terveit eladta Zeppelinnek, aki Schwarz elgondolásait is figyelembe véve alkotta meg a róla elnevezett léghajótípust. 1967-ben a budapesti Közlekedési Múzeum emlékkiállításon mutatta be a találmányára vonatkozó dokumentumokat és léghajója modelljét.

12.10. - Az első Nobel-díj átadása

12.10. - Az első Nobel-díj átadása

A kimagasló szellemi teljesítmény legnagyobb nemzetközi elismerése a Nobel-díj. A díj megalapítója, Alfred Nobel soha nem nősült meg, gyermeke nem született, így vagyonát a végrendelete alapján 1900-ban megalapított Nobel Alapítványra hagyta. Gazdagságát Nobel a biztonságosan szállítható robbanószernek, a dinamit feltalálásának köszönhette. Találmányát 1867-ben szabadalmaztatta, amelyet a későbbi évek során széleskörűen használtak út- és alagútépítésekhez, ipari robbantásokra. Nobel végrendelete öt díjat nevesít: a fizikait, a kémiait, az élettanit, illetve orvostudományit, az irodalmit és a béke Nobel-díjat. 1968-ban a Svéd Nemzeti Bank a fennállásának 300. évfordulója alkalmából egy közgazdasági díjat alapított, amelyet a többivel egyenrangúnak szokás tekinteni. Ez az elismerés tulajdonképpen nem Nobel-díj, hivatalosan a Svéd Bank Közgazdaságtudományi Alfréd Nobel Emlékdíjaként nevezik.

12.10. - Bárány Róbert átveszi Nobel-díjat

12.10. - Bárány Róbert átveszi Nobel-díjat

Egy egyszerű klinikai tapasztalat terelte figyelmét a belső fülben rejtőző egyensúlyszervre. Betegeinél sokszor végzett fülöblítést, melynek során a páciensek gyakran elszédültek. Kiderült, hogy szédülésük az öblítő folyadék hőmérsékletével függött össze. Langyos vízzel öblítve nem szédült el a beteg, míg hideg, illetve túl meleg vízzel öblítve szédülés jelentkezett. Ennek magyarázata az, hogy a belső fül ívjárataiban keringő lympha hőmérséklete körülbelül 37 °C. Ez a folyadék hőmérséklet-változásokra áramlani kezd és hideg, illetve meleg hatásra más és más ívjáratokba áramlik, ami szédülést vált ki. Ezzel tulajdonképpen a testhelyzetünkről való tájékozódás szenved zavart, és ezt jelzi a szemgolyók rezgése (nystagmus). A jelenség egy élettani reflexmechanizmusnak felel meg, és Bárány-féle kalorikus reakciónak nevezik. Hiánya kóros jellegű, mivel a fülben zajló beteges (főleg gyulladásos) folyamatok ívjáratokra terjedését jelzi. Az élettani folyamat összefügg a tengeri betegség jelenségével is. Nobel-díjat is a füllel és az egyensúlyérzékeléssel kapcsolatos munkásságáért kapott 1914-ben: az elismerést a ' vesztibuláris apparátus (egyensúlyszerv) fiziológiájával és kórtanával kapcsolatos munkáiért' ítélték oda.

12.13. - Heinrich Heine

12.13. - Heinrich Heine

Akik épphogy belekukkantottak a német nyelvbe és egy-két német verssort idézni is tudnak, azok valószínűleg Goethe Erlkönig'-jének és Heine Loreley'-ének első sorait mondják el, akkor is németül, ha valójában nem is tudják ezt a számukra idegen nyelvet. A legklasszikusabb német költők sorozatos kiadása mindig ebben a sorrendben jelenteti meg, népszerűsíti a német költészet legjavát: Goethe, Schiller, Heine. - Heinét ugyan éppen a németek közt számosan szidalmazták, még ki is rekesztették a németségből. De nemcsak a Loreley', szerelmes dalainak jó része hamarosan népdallá vált és terjedt el németségszerte. Ugyanúgy volt a szabadság, szerelem' ihletett költője, mint nálunk Petőfi, és különös érdekesség, hogy kölcsönösen hatottak is egymásra.

12.14. - A hűség napja

12.14. - A hűség napja

1921 december 14-16 között szavazással döntötték el Sopronban, hogy a város melyik országhoz akar tartozni. Az ottlakók úgy döntöttek, hogy Magyarország része kívánnak lenni és ezzel kiérdemelték 'a leghűségesebb város' címét. Magyarország nyugati határa mellett, az Alpokalján, Bécstől 60 km-re, Budapesttől 220 km-re található. A Soproni-hegység és a Fertő-tó melletti Balfi-dombság között, az Ikva patak völgyében fekszik.

12.15. - Bólyi János

12.15. - Bólyi János

Mindmáig legnagyobb matematikusunk, az abszolút geometria megalkotója. A magyar nép géniusza a tudomány területén legmagasabb fokon Bolyai Jánosban öltött testet. (Szentágothai János) Édesanyja, Árkosi Benkő Zsuzsanna szülői házában látott napvilágot Kolozsváron. Édesapját, Bolyai Farkast (1775-1856) is kora kiemelkedő matematikusaként tartjuk számon. Régi székely nemesi családból származott - a Bolyai-családfa 1276-ig vezethető vissza -, a Nagyszebenhez közeli Bolyán volt szerény megélhetést biztosító birtokuk. Bolyai Farkas 1796-1799 között a matematika fővárosában, Göttingenben tanult, itt kötött barátságot Carl Friedrich Gauss-szal, akivel hazatérte után levélváltásokkal igyekezett kapcsolatot tartani.

Hirdetés
12.16. - Ludwig van Beethoven

12.16. - Ludwig van Beethoven

Már nagyapja is - akit szintén Ludwignak hívtak - a zene közelségében élt, hiszen udvari karmester és basszista volt. Az ő fia, a nyughatatlan természetű Johann gyermekkorában szopranistaként vett részt az udvari együttes munkájában. Később szintén udvari muzsikus lett. Johann van Beethoven 1767-ben frigyre lépett a választófejedelmi komornyik fiatal özvegyével, Maria Magdalene Keverich-hel. Az ő házasságukból született Ludwig van Beethoven 1770. december 16-án. Szülővárosában, Bonnban keresztelték meg a Szt. Remigius templomban.

12.17. - I. Ferdinánd koronázása Pozsonyban

12.17. - I. Ferdinánd koronázása Pozsonyban

1526-ban II. Lajos, aki Csehország és Magyarország királya volt, elesett a mohácsi csatában. A magyar és cseh rendek Ferdinándot választották királyuknak, aki a köpcsényi esküben fogadalmat is tett, hogy megtartja Magyarország törvényeit és szokásait. A koronázást 1526. december 17-én tartották Pozsonyban.

12.19. - Edith Piaf

12.19. - Edith Piaf

A végtelenség áradt dalából, a szerelem teljessége, amely egyszerre káprázat és valóság, kaland és megnyugvás, önzés és önfeláldozás, testi vágy és lelki megtérés, szentség és örvény. Élte is, vagy csak énekelte? Beteljesítette, vagy csak vágyódott rá? A megvalósulás volt a lényeg számára, vagy az örök sóvárgás? Anyja bárénekes, aki Edith születése után Konstantinápolyba szerződik, apja utcai artista, így a kislány hamar a nagymama gondozásába kerül - aki éppenséggel madame egy kuplerájban. Ott, az örömlányok között nevelkedik, és tekint rá a világra, míg egy szembetegség el nem veszi a látását. Éveken keresztül botorkál, közben buzgón imádkozik Szent Terézhez, és egyszer csak megtörténik a csoda: egyik nap arra ébred, hogy ismét lát. Hamarosan csatlakozik apjához, és az artistaszámok alatt énekléssel szórakoztatja a publikumot.

12.25. - Feszty Árpád

12.25. - Feszty Árpád

Művészeti tanulmányait Münchenben és Bécsben folytatta. Budapesten telepedett le. 1899-1902 között Firenzében működött. Jókai Mór nevelt lányát vette feleségül, együtt élt a nagy íróval egy Bajza utcai palotában, mely a kor neves személyiségeinek kedvelt találkozóhelyévé vált. Az 1870-es évektől szerepelt kiállításokon. 1892-1894 között készítette több neves festő közreműködésével a Magyarok bejövetele című körképét a milleniumi kiállításra. Kilenc faliképet festett az Operaház előcsarnokába. Több műve található a Magyar Nemzeti Galériában. Körképét az ópusztaszeri Nemzeti Parkban állították ki.

12.26. - Róth Miksa

12.26. - Róth Miksa

Róth Miksa 1865. december 26-án született Pesten. Apja, Zsigmond 1830-ban az észak-magyarországi Szendrőn született, majd 1856-ban Pesten vette felségül az ugyancsak pesti születésű Duller Máriát. Zsigmond (csakúgy, mint az ő apja, Sámuel) üvegesként dolgozott - 1859-ben avatta mesterré az 1860-ig fennálló Pesti Üveges Céh. Többek között az Ybl Miklós tervei alapján 1873-ban épített Fővámház (a mai Corvinus Egyetem), a régi Nemzeti Színház, a Vasudvar, vagy az 1877-ben épített Nyugati pályaudvar építkezésének az üvegese volt. Zsigmondnak és Máriának nyolc gyermeke született, közülük hárman választottak művészeti pályát. Zsigmond egyre jelentősebb vagyonából bérházakat épített (ezek közül egy ma is látható a Múzeum körút 19. szám alatt) - azonban élete végén csődbe ment és 1885-ben elszegényedve, korabeli szóhasználattal élve 'vagyonbukottként' halt meg. (Sírköve ma is látható a Salgótarjáni úti temetőben.)

12.27. - Johannes Kepler

12.27. - Johannes Kepler

Négyszáznegyven éve született német matematikus, csillagász és optikus volt, aki felfedezte a bolygómozgás törvényeit, miszerint a Föld és a bolygók ellipszispályákon keringenek a Nap körül, megfogalmazta a bolygók mozgásának róla elnevezett három törvényét a Kepler-törvényeket. Elsőként adott helyes magyarázatot az emberi látásra, ezért a modern optika megalapozójának tekinthető. Ő írta le elsőként a fény útját a távcsövön belül, távcsövet is tervezett.

12.28. - Neumann János

12.28. - Neumann János

Matematikus, matematikai fizikus, a számítógép-tudomány megteremtője. Az amerikai Atomenergia Bizottság tagja, a halmazelmélet, a kvantummechanika, az atomenergia és a számítógép-tervezés jeles képviselője.

A Borbála nap hiedelmei

A Borbála nap hiedelmei

Európa csaknem minden országában, ahol bányászat folyik, évszázadok óta megünneplik december 4-ét, a bányászok védőszentjének, Szent Borbálának a napját. Elterjedése annak köszönhető, hogy a bányászhagyományok és tradíciók közösek egész Európában, közös a természettel vívott harcuk.

Tuti menü