Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
December - az év utolsó hónapjáról linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között: Karácsonyi - Nyilas [4. oldal]
részletek »

December - az év utolsó hónapjáról képes leírás: Karácsonyi - Nyilas [4. oldal]

Képes leírás

Itt vagy: december.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 81 db
Karácsonyi Sms-ek

Karácsonyi Sms-ek

Ballag a szeretet a karácsonyi fényben, megáll az ajtódban, csengetésre készen, remélem, nálad is nyitott szívre lel, a csengetésre szíved nyitottan felel! Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!

Karácsonyi versek

Karácsonyi versek

Jankovich Ferenc: Egy fenyő álma Egy vén fenyőfa, sok tűlevéllel, Fent borzonkodvána Bakony-hegyében: Nagy sóhajtást tesz, mert hó lepi ágát, Rázza magáról jeges ispilángját. Ó, nagy természet, viharaid tépnek... Én nyögöm búvát a zimankós télnek. Százszor jobb volna, ha betelne vágyam: Állnom ragyogva, öröm csarnokában!

Karácsonyi zenék

Karácsonyi zenék

Karácsony - a kereszténység egyik legjelentősebb, Jézus betlehemi születésére emlékező ünnepe. Az Isten emberré válását és a megváltás közelségét hirdető ünnepünk. A karácsony bensőséges emberi-családi ünnepnek, a szeretet és az ajándékozás ünnepe. Ezt az ajándékot, karácsonyi zene oldalt, Ági nevű kisbarátom kérésére hoztam létre!

Karácsonyra ajándék

Karácsonyra ajándék

Kedves és valóban személyes ajándék karácsonyra az egyedi fényképpel vagy szöveggel ellátott, fotógravírozott vagy hímzett meglepetés, amely képes megörökíteni és felidézni életünk legcsodálatosabb pillanatait az egyedi ajándéktárgyakon. Az így elkészített egyedi ajándékok nemcsak e szent ünnepen, hanem mindig képesek boldog és örömteli perceket szerezni a megajándékozottnak és az ajándékozónak egyaránt.

Kétszáz éve született Bolyai János

Kétszáz éve született Bolyai János

Ebben az évben, december 15-én emlékezünk meg Bolyai János születésének kétszázadik évfordulójáról. Ő volt az első olyan magyar matematikus, aki - Eötvös Loránd szavaival - világraszólót alkotott. Nagy tudósunkról sajnos nem maradt fenn hiteles kép. Így az utókor nem ismerhette meg arcvonásait, csak 48 éves korában készült útlevele alapján tudjuk, hogy középtermetű, kékszemű, hosszúkás arcú férfi volt. Bár arcélét nem ismerjük, életét és munkásságát szerencsére számos mű méltatta. Rangos monográfiák, sok tudományos dolgozat és népszerűsítő cikk ismerteti életútját, a geometriában elért korszakalkotó felfedezését s a modern matematika kialakításában játszott szerepét.

Kodály Zoltán

Kodály Zoltán

Gyermekéveit Galántán töltötte. Nagyszombaton végezte középiskolai tanulmányait, amelyek mellett zongorázni, hegedülni és gordonkázni is tanult. 1900-1905 között a budapesti Zeneakadémián tanult zeneszerzést, az egyetemen pedig bölcsészetet hallgatott. 1905-ben szerezte meg magyar-német szakos diplomáját, a következő évben pedig A magyar népdal strófaszerkezete című dolgozatával a doktori címet. 1905-ben kezdte meg népdalgyűjtő munkáját, majd Bartók Bélával közösen kiadták a Húsz magyar népdal című gyűjteményt. 1906-1907-ben Berlinben és Párizsban járt, majd 25 évesen a Zeneakadémia tanára lett, ahol 1940-ig kisebb megszakítással folyamatosan tanított. 1905-től 1925-ig rendszeresen tett népdalgyűjtő utakat.

Luca napja

Luca napja

Kevés olyan jeles nap van, amelyhez annyi hiedelem és szokás kapcsolódna, mint Luca napjához. Ez a nap éppúgy alkalmas volt termékenységvarázslásra, mint házasság-, halál- és időjárásjóslásra, bizonyos női munkák tiltására, valamint a lucaszék készítésére. Akárcsak a téli ünnepkör más napjain, ilyenkor is jósoltak az első látogatóból a várható állatszaporulatra. Ha Luca reggelén férfi jár nálunk, akkor a szaporodás bika lesz, s ha nő jár leghamarább nálunk, akkor a szaporodás ünő lesz. Luca nap reggelén, mikor felkelünk, mindig várjuk, hogy ki jő leghamarább nálunk. Hogy a báránykák nyőstények lesznek, s a borjúcskák ünőcskék lesznek, vaj bikák lesznek (Gyimes-völgy; Bosnyák S. 1982: 108). E napon a cél elsődlegesen a tyúkok termékenységvarázslása volt. Ehhez kapcsolódott a nők munkatilalma is. Országszerte úgy tartották, ha ezen a napon fonnának vagy varrnának, akkor ezzel bevarrnák a tyúkok fenekét. A praktikák, mágikus eljárások és szövegek a tyúkok szaporaságát, tojáshozamának növekedését igyekeztek elősegíteni.

Luca napján ne varrjon, ne süssön, de egyen fokhagymát!

Luca napján ne varrjon, ne süssön, de egyen fokhagymát!

December 13, avagy Luca vagy Lucia ünnepe a magyar néphagyomány egyik legjelesebb napja. Hiedelemvilága azonban csak részben hozható kapcsolatba az ókeresztény szűz alakjával és legendájával. De most lássuk a babonákat!

Luca-napi babonák, hagyományok

Luca-napi babonák, hagyományok

Lucaostort apám is csinált, mikor még Pálházán laktunk. Összebeszéltek a fiatalemberek. Hát az én apám vállalta, hogy majd ő megcsinálja. Csináld János, fogunk mink rád vigyázni, menjünk mink is teveled! - mondták a többiek. Luca-naptól kellett ezt csinálni. Rákötöttek egy spárgát egy kétágú botra és minden nap egyet csavarintottak rajta. Így ment ez karácsony éjjeléig. Akkor menni kellett a lovakat itatni. Vacsora után gyűltek minálunk azok az emberek, akik tudták, hogy apám csinálja az ostort. Összegyűltek annyian, hogy alig fértek a házban. Mondták apámnak, hogy - Na János, most mán vedd az ostort, oszt ereggy ki! El köllött menni a kúthoz vizet húzni a vályúba. Aztán begyött apám, elővette az ostort, és az udvaron roppantott vele. Az ablak alatt végig álltak az emberek, akik tudták, hogy mit csinál. Összegyűltek a boszorkányok mind az én apámhoz a kút mellett, mikor hármat csettintett az ostorral. Azt mondta az apám, hogy még a segédjegyző is ott volt, az is értett a boszorkánysághoz. A falubeli boszorkányok odagyűltek köré és be akarták lökni a kútba. A többi ember nem látta őket, csak apám, de ő mindjárt kiabált, hogy ez is itt van, az is itt van. Erre odaszaladt a többi ember és elkapták tőle az ostort. Összetörték, elégették és akkor ott hagyták apámat a boszorkányok. Ha csak egy ember csinálná maga, az soha többé nem élne tovább.

Hirdetés
Ma gúnyolhatjuk a vénlányokat

Ma gúnyolhatjuk a vénlányokat

Luca-napja - Luca széke. Mára a legtöbb fejben szinte ennyi maradt csak az egykori szokáshalmazból, ami december 13-hoz kötődött. Pedig a tollaspogácsa, az asszonyi munkatilalom vagy éppen a vénlánygúnyolás legalább ilyen izgalmas hagyományok. Abban semmi meglepő és újdonság nincs, hogy a karácsonyi ünnepkör ezen napjához is ugyanúgy köthető vallásos okfejtés, mint pogány helyi hagyományok, és természetesen ezekben némi közös szál is felfedezhető. Vegyük például a dátumot! Szent Lucia napját mély tisztelet övezte Itáliában, Luca napját pedig, ami inkább a démoni erőket jelenítette meg, szintén fontosnak tartották Európa hozzánk közelebb eső térségében. Tudnunk kell azt is, hogy a Gergely naptár bevezetése előtt a téli napforduló pontosan december 13-ra esett. Ha hozzátesszük, hogy latinul a fény lux, már körvonalazódik is a szóban forgó nap fontossága: az év leghosszabb éjszakája ez, amikor az árnyékvilág teremtményei a felszínre törhetnek, ám az éj elmúltával a fény győzedelmeskedik, s lassú, de biztos gyarapodásnak indul. A napfordulók ünneplése és a napistenek kultusza egyébként olyan ókori népeknél alakult ki, ahol áttértek a szoláris időszámításra.

Megnyílt a pozsonyi karácsonyi vásár

Megnyílt a pozsonyi karácsonyi vásár

A vásárra látogatók az idei évben csaknem száz stand kínálatából válogathatnak, ezek jelentős többségében népművészeti termékeket, karácsonyi ajándékokat és díszeket árulnak. A standok bérlése iránt egyébként az idén a tavalyinál jóval kevesebben, mintegy feleannyian érdeklődtek, ez alighanem az internetes árverésen megállapított, meglehetősen magas bérleti díjaknak tudható be. A legjobb helyeken lévő standok napi bérleti díja ugyanis meghaladja a 800 eurót is. - MTI -

Mikulás Magazin

Mikulás Magazin

A gonosz Krampusz a jóságos Mikulás állandó kísérője. Története Ez az ördög formájú figura osztrák területről származik, neve is az ausztriai németből való. A német Krampus szó a karom jelentésű régi német Krampen szóból származik, a figurát egyes területeken Krampeln néven ismerik. A gyermekeket rémisztgető alak legjellemzőbb tulajdonsága, hogy a láncát...

Mikulás műhely a Sarkkörön

Mikulás műhely a Sarkkörön

Szórakoztató internetes tévécsatorna az egész család számára, tele videókkal a Mikulásról, a manókról, a karácsonyról szerte a világban, az északi fényről, Lappföldről és Finnországról. Látogasd meg a Mikulást, a manókat, a rénszarvasokat és társaikat!

Mikulásfalva-Mesefalu Alapítvány

Mikulásfalva-Mesefalu Alapítvány

A Mikulásházat több mint 160.000 látogató tekintette meg, az alapítása óta eltelt időszakban. A vendégek döntő többsége 10 év alatti gyerek volt, akik élvezhették a Magyar Mikulás vendégszeretetét és örömteli órákat tölthettek el a Játszóházban. Emellett színházi- és bábelőadások valamint koncertek is színesítik az évenként megrendezésre kerülő Mikulásfesztivált, mely november elejétől január közepéig tart nyitva Nagykarácsonyban. A Mikulásház és a fesztivál üzemeltetését, szervezését a Mikulásfalva Látványfalu Üzemeltető, Természetvédő és Hagyományőrző Nonprofit Kft. illetve elődje, a Kht. végzi 2003 óta. A társaság célja a Szent Miklós legendájából kialakult Mikulás hagyományok ápolására szolgáló, egész évben üzemelő szórakoztató park létrehozása. A tervezett Mesefalu megvalósításhoz szükséges építési engedély szintű tervek elkészültek, a területrendezési terv korrekciója folyamatban van és a földterület a Kft. birtokába került. A beruházás összköltsége megközelíti a 2 milliárd forintot, s ezzel évi 200.000 látogató zökkenőmentes fogadására nyílik lehetőség. Az ütemezés szerint 2010 őszén kerül sor az alapkő letételére.

Nagy decemberi szerelmi horoszkóp

Nagy decemberi szerelmi horoszkóp

Új románc vár, vagy épp az egyedüllétből kell tanulnod? Olvasd el a horoszkópot, melyből kiderül, mit hoz neked az év utolsó hónapja. Eseménydús, de pozitív kicsengésű hónap lesz ez a legtöbb jegy számára. December elején egy Plútó-Vénusz fényszög hoz változást a kapcsolatokban, a hónap közepi napforduló pedig felpörgeti az eseményeket. A hónap arra kényszerít, hogy szembenézz legmélyebb vágyaiddal. Mindez elmélyítheti az intimitást, de el is távolíthat a párodtól. Olvasd el a horoszkópot, hogy megtudd, mi vár rád!

Négy hét a fény felé

Négy hét a fény felé

Az advent az egyházi év kezdete, s fontos várakozási időszak is. Vallási szempontból felkészülés Jézus eljövetelére, a hívő ember lelki felkészülése arra, hogy a lehető legközelebb kerüljön Istenhez, s várakozás Krisztus második eljövetelére. A nem hívők számára is hasonló figyelem-összpontosítást jelent, annyi különbséggel, hogy a hármasságból ők csak a karácsony eljövetelére várnak. Az eljövetelre utal maga a szó is, az advent ugyanis az adventus Domini kifejezésből alakult ki, ami annyit tesz: az Úr eljövetele, így gyakran egyszerűen úrjövetként utalnak rá. Advent kezdete hagyományosan a karácsony előtti negyedik vasárnap, azaz a Szent András napjához legközelebbi vasárnap, a vége pedig december huszonötödike. Ez egyébként a disznótorok kezdetének ideje is - erre utal a disznóölő Szent András név.

Nyilas

Nyilas

A nyilas jellem: Optimista, szabadságra és függetlenségre vágyó, aki állandóan új tapasztalatokat és célokat keres. Ha nem hisz valamiben, akkor képtelen bármit is tenni az ügy érdekében. Nagyvonalú és joviális, nehezen viseli a hétköznapok rutinját, a 'földi' korlátokat. Gyakran filozofikus természetű, foglalkoztatja az élet értelme, a vallás, az ezotéria. Nagyon szórakoztató tud lenni, nem csak kitűnő humora miatt, hanem azért is, mert született színész. Olykor fanatikus, türelmetlen és rebellis, de sosem haragtartó. Előfordul vele, hogy túllő a célon, és 'le kell hozni' a valóság szintjére. Barátságos, szeret társalkodni. A nyilas a szerelemben: Nem túlzottan romantikus jegy. A társának elsősorban energikus, ösztönző barátnak kell lennie. A szexualitás számára nem feltétlenül jár együtt erős érzelmi szálak kialakulásával. Gyakran próbálja elkerülni a felelősségteljes helyzeteket, és nem szereti, ha korlátozzák a szabadságát. Vele lehet a legjobb hajnalig tartó beszélgetéseket megélni.

Tuti menü