Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
December - az év utolsó hónapjáról linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között: Pécsi - Varázsgombóc [5. oldal]
részletek »

December - az év utolsó hónapjáról képes leírás: Pécsi - Varázsgombóc [5. oldal]

Képes leírás

Itt vagy: december.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 81 db
Pécsi Advent

Pécsi Advent

A Szent István által alapított Pécsi Püspökség az idei évben is adventi programmal vár minden érdeklődőt. A Pécsi Egyházmegye immár tizedik éve nyitja meg a Székesegyház és a Dómkőtár kapuit a Pécsi Advent rendezvénysorozat helyszíneként. A fellépők felkérés nélkül ajánlották fel ünnepi előadásukat, így mindkét helyszínen szebbnél szebb műsorokkal örvendeztetik meg a város lakóit és vendégeit.

Római időszámítás

Római időszámítás

A római naptár fejlődésében csillagászatilag három szakaszt különíthetünk el. Az első, az ún. lunaris, vagyis kizárólag a holdfázisokra épülő naptárat a hagyomány szerint Romulus, Róma alapítója és első királya alkotta meg, a következőt, az ún. lunisolarist, amely a holdfázisok mellett már a nap éves pályáját is figyelembe veszi, s amelyet a rómaiak egészen Iulius Caesar koráig használtak, Numa Pompilius király nevéhez kötik, a solaris naptárat pedig Iulius Caesar vezette be, amelyet az ő nevéről Iulianus naptárnak neveztek el. Ezen utóbbit használjuk mind a mai napig, a történelem folyamán csupán egyetlen nagyobb korrekciót hajtottak végre rajta, XIII. Gergely pápa utasítására, 1582-ben.

Szent Luca ókeresztény vértanú ünnepe

Szent Luca ókeresztény vértanú ünnepe

December 13. Szent Luca ókeresztény vértanú ünnepe és a Gergely-féle naptárreform előtt a téli napforduló első napja volt - tehát ezen a napon kezdődött a tél. A néphit úgy tartotta, hogy ez a nap a boszorkányok napja, ezért a nők számára tiltott volt bizonyos munkák végzése; nem lehetett fonni és varrni, mosni, de még kenyeret sütni sem, mert - azt mondták - a kenyér kővé vált volna. Luca-napon kezdtek hozzá a három- vagy négylábú Luca széke készítéséhez is, melyet tizenhárom különböző típusú fából karácsonyig kellett összeállítani. Szöget nem használhattak hozzá. Karácsonykor, az éjféli misén felálltak rá, mert erről lehetett meglátni a boszorkányokat. A templomból futva igyekeztek hazaérni az emberek, és közben mákot szórtak maguk mögé a boszorkányok elriasztására. A széket aztán azonnal el kellett égetni.

Szerencsét hozó szilveszteri babonák

Szerencsét hozó szilveszteri babonák

Új év, új lehetőségek. A legtöbb ember január elsején, lehet, hogy még az előző este mámorában, megfogadja, hogy ez az év más lesz. Felhagy a rossz szokásokkal, és egy új életet kezd. Aztán telnek a napok, hetek, és csak igazán kitartó emberek váltják valóra a fogadalmakat. De nem csak elszánt ígéretekkel tehetsz a sikeres évért, hanem ha hiszel a régiek hiedelmeiben, amelyek újév első napjára szólnak. Ha nem is válnak be, legalább nevettetek egy jót! Lássuk, mik a legelterjedtebb babonák!

Szilveszter a konyhában - rengeteg recepttel

Szilveszter a konyhában - rengeteg recepttel

Az okos háziasszony december 31-én már csak 1-2 órát tölt a konyhában - a többi időben pihen, öltözködik és 'bulizik'. Cikkünkből kiderül, hogyan valósíthatja meg mindezt. Ha idén már lekésett az előkészületekről, jövőre megfogadhatja tanácsainkat!

Szilveszter a nagyvilágban

Szilveszter a nagyvilágban

A legtöbb országban a Gergely naptár szerint számítják az újév kezdetét, ami az óévtől december 31-én, éjfélkor vesz búcsút. Ekkor Magyarországgal együtt összesen 44 országban váltanak a dátumkijelzők 2012-ről 2013-ra. A helyzet azonban nem olyan régóta egységes. A Gergely naptár közös időszámítását 1582-ben alkották meg és sok kultúra, több száz év csúszással tette csak magáévá. A ma már természetesnek tűnő január elsejei évkezdés sem egyik pillanatról a másikra döntetett el. Az egyház például csak 1622-ben döntött úgy, hogy elfogadja a január elsejei újévet. Előtte március 25-én ünnepelték az óév elmúltát.

Szilveszteri babonák és hagyományok

Szilveszteri babonák és hagyományok

Szilveszter napjához szinte minden országban számtalan szerencsét hozó hagyomány kötődik. A cél: a következő évre szerencsét, bőséget, boldogságot varázsoljanak életünkbe. Szerencse-jelképek Tudja, hogy miért durrogtatunk petárdát, vagy koccintunk pezsgővel? Szilveszterkor számos szerencsét hozó jelképet használunk, de ezek közül is a legismertebb a kéményseprő, a négylevelű lóhere, a patkó, a lencse, és főleg a kunkori farkú malac. A patkó és a lóhere kultusza a régi időkből ered, amikor az emberek úgy gondolták, az állatok vályújába tett patkó megóvja azokat a betegségektől. Azt gondolták, így kivédhetik a rossz szellemeket és a balszerencsét. A babona szerint az igazán hatásos patkó az, amit találnak.

Szilveszteri menü - másképp

Szilveszteri menü - másképp

Az ünnepnapoknak megvan a sajátos, bensőséges hangulata, ezt a hangulatot pedig az ünnepi ételekkel tehetjük fényesebbé. A magyar konyha ezeréves tapasztalatait felhasználva olyan ünnepi ételeket ajánlunk melyek magukban hordozzák a hagyományos konyha legfőbb vonásait, de jelen korunkhoz igazodnak.

Szt. Miklós igaz története

Szt. Miklós igaz története

Szt. Miklós (Mikulás) valóságos történelmi személyiség volt, aki Töröországban élt, és a török gyerekek Santa Claus-ként ( 'Noel Baba', ami annyit jelent, hogy 'Ajándék Apa') ismerték. Ám az id∓mp;tilde;k során sokat változott. Sokan szerették volna kisajátítani, magukénak tudni Szent Miklós személyét. Az olaszok még a csontjait is elraboltatták kalózokkal 1087-ben, hogy a hajózók véd∓mp;tilde;szentjeként jobban vigyázzon az olasz kereskedelmi hajókra, amelyek azokban az években a viharok során szinte teljesen megsemmisült. De 1936-ban a Coca Cola még a szellemét, a legendáját is kisajátította, és üzleti Télapót csinált bel∓mp;tilde;le, aki december 24-én érkezik a gyerekekhez.

Hirdetés
Téli horoszkóp

Téli horoszkóp

Egyre jobban foglalkoztat mindenkit, hogy mit hoz számára 2012 utolsó hónapja, és 2013 eleje. Téli horoszkópunkból kiderül, melyik életterületen leszel sikeres, és melyikre kell még jobban rákapcsolnod. Kos (március 21. - április 19.) Gyakorlatias hozzáállással érhetsz el nagy sikereket. Gyarapítsd tudásodat, hogy még előrébb léphess. Magánéleted felpezsdül, sokkal kevesebb lesz a szabadidőd, mint ősszel. Néha már alig várod, hogy végre egyedül maradhass. Ahhoz, hogy családi életed jól alakuljon, több kompromisszumot kell megkötnöd. Élvezd és használd ki azokat a pillanatokat, amiket szeretteiddel tölthetsz.

Téli ünnepek

Téli ünnepek

Advent Adventus- latin eredetű szó, jelentése eljövetel,megérkezés. Az ünnep eredete az V-VI. századra nyúlik vissza, Jézus születésének ünnepére (Karácsony) való felkészülés időszaka. Tágabb értelemben a reményteli várakozás, a lelki készülődés ideje. Az advent 4 hétig tart, a december 25-e előtti negyedik vasárnappal kezdődik. Eredetileg 40 napig tartott (Jézus negyven napig böjtölt a pusztában), ám a Gergely pápa-féle naptárreform 4 hétre rövidítette. A keleti keresztények ma is január 6-án ünneplik karácsonyt. Régen a keresztények advent idején szigorú böjtöt tartottak, hajnalonként pedig szent misére jártak. Ezeket a hagyományosan napfelkelte előtt tartott miséket aranymisének nevezték. Az advent első napjától vízkeresztig terjedő időszakban tiltották a zajos népünnepélyeket, lakodalmakat.

Ünnepi hangulat országszerte

Ünnepi hangulat országszerte

Minden évben várjuk az első bögrét szorongató forralt borozókat, a kürtős kalácsok és a kenyérlángosok ínycsiklandozó illatát és a szép lassan karácsonyi díszbe öltöző városokat... egyszóval az ünnepi vásárok és persze a karácsonyvárás hangulatát!

Varázsgombóc és Luca napi hagyományok

Varázsgombóc és Luca napi hagyományok

December 13-a Luca napja. Szent Luciát a házasságszerző védőszentként is emlegetik, Siracusában szenvedett vértanúságot, a legenda úgy tartja, ő volt Jézus jegyese. Az 1582-es Gergely-féle naptár reformig Luca napja volt az év legrövidebb napja és a télforduló kezdette. Luca napjához számos népszokás fűződik. Ezen a héten a Luca napi varászgombóc mellett, ezekből válogattunk.

Tuti menü